Viikingit Jääkiekko ry historia:
Seuran synty, alkuvaiheet ja kehitys 1970 -
 

 

Seuran synty 70-luvulla

 

Talvella 1970 syntyi Itä-Helsingin Vuosaareen ensimmäinen organisoitu jääkiekkoseura. Pienehköä, junioreille tarkoitettua korttelisarjaa pelattiin nimellä Kanada-sarja. Siihen kuului lähiympäristön muutamia eri joukkueita nimeltään Detroid Red Wings, Ottawa Silver Seven, Chicago Blackhawks ja Vuosaarelainen Toronto Maple Leafs – josta myöhemmin tuli Vuosaaren Viikingit ja 1997 Viikingit Jääkiekko ry. Nämä edellä mainitut, olivat Itä-Helsingin joukkueiden edeltäjiä. Vuosaaren joukkueessa pelasi kaiken tasoisia nuoria pelaajia. Eräs menestyneimmistä oli numerolla 8 pelannut Jari Kurri.

 

Seuran kehitystä 80-luvulla

 

Viikingeille 1980-luvun alku oli vilkasta aikaa. Eri ikäryhmille oli useita joukkueita siitä huolimatta, että harjoitukset olivat aina ulkojäillä. Kuten muutkin alueelliset seurat, Viikingit valmensivat ja nostivat pelaajien tasoa niin, että isommat seurat kiinnostuivat hankkimaan näitä lahjakkuuksia riveihinsä. Pian Viikinkejä pääsi pelaamaan aina korkeimmalle mahdolliselle sarjatasolle asti; SM-liigaan.
Useat alkuperäiset Viikingit ovat voittaneet Suomenmestaruuksia ja pelanneet ammattilaisina niin Suomessa, Ruotsissa kuin muuallakin Euroopassa. Mainittakoon heistä esimerkiksi Mika Strömberg, Valeri Krykov, Petri Pitkäjärvi.

 

Seuran kasvun ja kivunvuodet 90-luvulla

 

1990-luvun alku oli vaikeaa aikaa Viikingeille. Suomeen rakennettiin useita jäähalleja, mutta Itä-Helsingissä kärsittiin kroonisesta jääajan puutteesta. Ainoastaan yksi halli tarjosi jäitä Helsingin itäisille joukkueille ja Viikinkien saamat vuorot olivat aikaisia sunnuntai-aamuja. Kyseisinä vuosina (1990- luvun alun vuodet ) talvet olivat leutoja eikä kiinnostusta ulkojäillä pelaamiseen muutenkaan löytynyt. Nämä kaikki seikat yhdessä vaikuttivat siihen, että Viikinkien lukumäärä laski viiteenkymmeneen pelaajaan ja joukkueiden lukumäärän yhteen.

Jäätilanteen parantuessa pelaajien ikäryhmät alkoivat kasvaa. 1982 -syntyneiden pelaajien joukosta alkoi vanhempien avustuksella löytyä uutta innostusta. He saivat aikaan niin sanotun "Viikinki-ilmiön". Viikinkien harrastajien lukumäärä alkoi kasvaa systemaattisesti ja Suomen Jääkiekkoliiton järjestämään Helsingin aluesarjaan tuli Viikingeiltä joka vuosi uusi joukkue. Kautena 1993-1994 joukkueita oli kuusi. Jokavuotinen Viikinkien Kiekkokoulu toi uusia pelaajia vaihtoaitioon.

Vuonna 1995 Vuosaaren telakalle rakennettiin tilapäinen jäähalli. Tämä kolmen kaukalon halli mahdollisti Viikinkien pelaajamäärien kasvamisen ja pian joukkueissa pelasi 200 junioria yllään Viikinkien punainen paita sekä Viikinkien logolla varustettu kypärä. Ilman telakkajäähallia pelaajamäärien kasvu ei olisi ollut mahdollista. Voimakas kasvu vaati lisää voimavaroja ja ammattitaitoisia ihmisiä pitämään huolta jäsenistön hyvinvoinnista sekä laadukkaasta seuratoiminnasta. 

Osmo Koskiston puheenjohtajakaudella 1997 seura vaihtoi niemä ja irtaantui Vuosaaren Viikingeistä. Uudeksi nimeksi tuli Viikingit Jääkiekko ry. Seuraan palkattiin sinä vuonna  ensimmäinen oto-toiminen valmennuspäällikkö Aku Holopainen. Aku toimi tehtävässään vuoteen 1999 asti, jonka jälkeen valmennuspäällikön tehtäviä hoitivat ansiokkaasti Jukka Savolainen ja Mikko Helanto. Jukka Savolainen toimi myös monta vuotta seuran kiekkokoulun rehtorina ja ohjaajana. 

 

2000-luvun alun haasteita

 

Osmo Koskiston jälkeen vuonna 2000, puheenjohtajan tehtävän otti vastaan Jari Hiljama. Hänellä ja VP Mikko Helannolla oli kova urakka edessään, koska Vuosaaren telakkahalli lakkautettiin kauden 2000-2001 kynnyksellä ja seura oli hetken aikaa ilman jäävuoroja. Herrat taistelivat ja käänsivät kaikki esteet tieltään ja näin saatiin kausi käyntiin sujuvasti.
Telakkahallin lakkauttaminen aiheutti myös pienoisen notkahduksen jäsenmäärissä. Seura oli kasvanut aina 340 pelaajan kokoiseksi ja hallin lakkauttamisen johdosta se supistui noin 250 pelaajaan. Seura oli tullut tilanteeseen, jossa tarvittiin uusia tuulia seuran toiminnan elävöittämiseksi, tehtiin päätös että etsitään henkilö seuran ulkopuolelta. Vuoden 2001 alussa seura palkkasi Jari Riskun valmennuspäällikökseen. Hän toimi tehtävässään puolipäivätoimisena ensimmäiset puolitoista vuotta, jonka jälkeen seura teki hänestä kokopäivätoimisen. Vuosina 2002-2004 seurassa toimi junioripäällikkönä Pekka Siikala, joka myös vastasi kiekkokoulun toiminnasta.

Vuonna 2003 Viikinkien väreissä pelasi jo 13 joukkuetta ja yli 270 pelaajaa, jäsenmäärän kasvu oli alkanut. Samana vuonna Viikingit jääkiekko aloitti itä-Helsingin alueella yhteiskunnallisen projektin, joka suuntautui alueen päiväkoteihin. Viikingit jääkiekko tarjosi alueen päiväkotien lapsille ja heidän ohjaajilleen maksutonta luisteluopetusta Myllypuron jäähallissa kolme kertaa viikossa valmennuspäällikön ohjaamana. Kahden ensimmäisen vuoden jälkeen toiminta oli saanut niin suuren suosion, että tarvittiin toinen ohjaaja Jari Riskun avuksi. Näin seuran toimintaan tuli mukaan taitoluisteluvalmentaja Laura Oksanen, joka alkoi päiväkotiohjausten lisäksi työstämään seuraan uutta toimintastrategiaa syksyllä 2005. Oto junioripäälliköksi ja kiekkokoulun rehtoriksi oli siirtynyt Pekka Siikalan jälkeen Max Buchert.

Vuoden 2005 aikana Suomen jääkiekkoliitto aloitti seurojen auditoinin eli laatuarvioinnin ja Viikingit jääkiekon vuoro oli 2005-2006 taitteessa. Auditointi osoitti selkeästi seuran vahvuudet kuin myös kehitettävät osa-alueet. Kokonaisuutena seura sai hyvät pisteet, joka on osoitus siitä, että seuran toimihenkilöt ja jäsenistö ovat ottaneet seuran jatkuvan kehittämisen omaksi asiakseen. Tästä on hyvänä esimerkkinä se, että seura palkkasi vuoden 2006 alussa kokopäivätoimiseksi junioripäälliköksi Kimmo Oikarisen. Vuoteen 2006 mennessä seuran jäsenmäärä on kasvanut jo yli 400:aan. Tämä tarkoitti sitä, että aikuisten edustus- ja harraste-ryhmien lisäksi Viikingeillä on vähintään kaksi joukkuetta jokaisessa ikäluokassa, vain B-juniorit puuttuivat toistaiseksi. Seurassa oli hyvin toimiva johtokunta, kokopäivätoimiset valmennus- ja junioripäälliköt, kiekkokoulunrehtori sekä se tärkein eli aktiivinen ja innokas jäsenistö. Jukka Savolainen ja  hallituksen jäsen Timo Backman palkittiin vuoden 2006 päättäjäisissä Suomen jääkiekkoliiton pronssisella ansiomerkillä ansiokkaasta seuratyöstä Viikingit jääkiekko ry:ssä. Max Buchertin siirtyessä seuran puheenjohtajaksi, Rami Koivisto aloitti valmennuspäällikkönä 2009. Sami Häppölä aloitti junioripäällikkönä.

 

2010-luvun uudet tuulet

 

Jari Hiljama astui toistamiseen seuran puheenjohtajaksi ja hänellä oli kova työ pitää seuraa yhtenäisenä koska seura harjoitteli useammalla jäähallilla ja toiminnot olivat hajallaan.. Tämä hajallaan olo aiheutti myös joukkuemääriin pienen pudotuksen, varsinkin C-A nuorissa. Myös EHC yhteistyö verotti meiltä pelaajia. Vuosaareen saatiin pitkään odotettu jäähalli syksyllä 2011, halli kantaa nimeä Aimo Mäkinen Areena. Viikinkien toiminta keskitettiin uuteen jäähalliin ja seura otti myös hoitaakseen jäähallin kahvion. Uuteen halliin siirtymisen yhteydessä myös Viikinkien perinteikäs kypärälogo päivitettiin. Päivitetty logo ja seuran uusittu ilme on saanut paljon kiitosta. Harjoitusten ja toimintojen keskittäminen Vuosaaren jäähalliin oli seuralle iso askel ja tie kohti yhtenäistä seuraa oli edessä jälleen. Seuraan palkattiin maalivahtivalmennukseen osa-aikaiseksi työntekijäksi Kari Rantanen.

Petri Konttila aloitti seuran puheenjohtajana 2012. Hänen toimintakautensa alussa seurassa tehtiin mittavia toimenpiteitä seuran talouden tasapainottamiseksi, muun muassa vakinaisista työntekijöistä valmennuspäällikkö ja junioripäällikkö luovuttiin. Seura päätti panostaa maalivahtivalmennukseen ja maalivahtivalmentaja Kari Rantasen työsuhde vakinaistettiin. Seuran toimintatapoja kehitettiin ja yhtenäistettiin sekä seuran johtokunnan kokoa  kasvatettiin. Nämä tehdyt toimenpiteet ovat osaltaan olleet auttamassa pelaajamäärien kasvuun ja tämä kasvu on jatkunut näihin päiviin asti.

SJL palkitsi vuonna 2015 Petri Konttilan prossisella- ja Timo Backmannin hopeisella- mitalilla jääkiekon ja Viikinkien hyväksi tehdystä työstä. 

Viikingit on kasvanut merkittäväksi juniori- ja aikuisjääkiekkoilun seuraksi.


2020 - luvun pandemia

Osio päivittyy.

 

 

1970s Viikingit (The beginning)

In the winter 1970 an organized ice hockey club was born in the eastern part of Helsinki in Vuosaari. A small city block league Kanada series was played by its juniors. The series was intended for local teams called  Detroid Red Wings, Ottawa Silver Seven, Chicago Blackhawks and Toronto Maple Leafs  from Vuosaari, which was later called Vuosaaren Viikingit and from 1997 Viikingit Jääkiekko.

These mentioned teams were the founders of East Helsinki teams of today. One of the most successful ice hockey players in the Finnish history, number 8 Jari Kurri, played in the Vuosaari team.  

1980s Viikingit (stabilizing the sport in Vuosaari)

The beginning of 1980 was very busy for the association. Different age groups had several level teams though the exercise was done on outside nature ice. Like the other local ice hockey clubs, also Viikingit coached and lifted the quality of their players. The ‘bigger’ clubs noticed this and were interested in getting these talented players into their teams. Soon Viikingit players were playing on the highest level of Finland. 
Many original Viikingit players have become Finnish champions and played as professionals in Finland, Sweden and other places in Europe, for example  Mika Strömberg, Valeri Krykov and Petri Pitkäjärvi.

1990s Viikingit  (growing pains)

The beginning of 1990’s was a difficult time for the association. Ice hockey arenas were built in Finland, but not in Vuosaari, and in the eastern parts of Helsinki Viikingit and others were suffering of chronical lack of  ice times. Only one ice hockey Arena offered ice times for eastern Helsinki clubs and for some reason Viikingit only got early Sunday morning times from that 2 rink Arena. Those winters were really ‘mild’ and the interest in having the practice done outside on a natural  ice had decreased to almost a zero. All these things together caused the total amount of Viikingit players to decrease to 50 and amount of teams to only one.
  
After the ice time selection became better our Club started to grow. The age group born in 1982 was the first to stabilize a Viikingit new era. The parents of these players had new enthusiasm for their kids’ ice hockey. The flame was ignited for ‘Viikingit phenomenom’.  The amount of players increased remarkably and systematically. The yearly ice hockey school for younger juniors produced one new team every year to play Finnish Ice hockey Federations south district league. 1993-1994  Viikingit had 6 teams altogether.

In 1995 a temporary 3 rink Arena was built at Vuosaari shipyard. This environment gave the Club the opportunity to grow as much as possible. Soon Viikingit had 200 players wearing the red jersey with red helmets. Without the shipyard Arena the growth would not have been possible. The strong growth needed more assets and professional people to look after the players, Club members and the high class operation in the Club. 

During chairman Osmo Koskisto’s time the association changed its name to Viikingit Jääkiekko ry . The ’New’ Club employed Aku Holopainen as the head of trainers. Aku was on duty until 1999 and after that the work was taken over by Jukka Savolainen and Mikko Helanto. Jukka Savolainen also acted several years as headmaster and instructor for Viikingit ice hockey school for juniors. 

Beginning of 2000s (challenges)

After Osmo Koskisto’s year 2000, Jari Hiljama was elected as a chairman of the board. He and Mikko Helanto had a big job because the shipyard Arena was to be shut down 2000-2001 and the club was at the time without indoor ice time. These two gentlemen with help from other board members struggled over the season with minor losses. 

The shutdown of the shipyard indoor Arena caused the amount of players to decrease to 250. The club was in a situation that it needed something ‘extra’ to boost the activity. In 2001 the board decided to employ a professional from outside the association. Jari Risku was chosen as a new head of trainer and later Pekka Siikala (2002-2004) to help with the juniors and the ice hockey school.

In 2004, 13 teams and 270 players played in Viikingit and the strong increase of players/members had started. The same year the Club started a social project which was directed towards kindergarten kids and their teachers. Viikingit offered them free of charge ice skating and instruction by Jari Risku. After these first two years this project became so popular that the Club had to hire figure skating teacher Laura Oksanen to satisfy the demand. She was also asked to start scheming a new operating plan for the association in the end of 2005. Pekka Siikala was replaced by Max Buchert.  

During 2005 the Finnish Ice hockey Federation started to audit Finnish ice hockey clubs, and Viikingit was online 2005-2006. The audit proved the strength and also the areas to be improved. As a whole the Club got a good and positive audit report and it was a proof that the board and the members had taken the development of the operation in the Club very seriously. In the beginning of 2006, as a result of the audit, the club employed Kimmo Oikarinen as a full time head of juniors. In the end of 2006 Viikingit had 400 players, which meant that beside men’s varsity team the Club had 2 teams in each junior age group, only B-junior team was missing. The association board was active, two full time employees and very active and eager players and members in different age groups. Jukka Savolainen and board member Timo Backman were rewarded with Finnish Ice hockey Federation Bronze medal for their long volunteer work at Viikingit association. 

Max Buchert replaced Jari Hiljama as the chairman of the board and Rami Koivisto became the head of training in 2009.  Sami Häppölä started to work with the juniors and the ice hockey school.

2010s Viikingit (new wind is blowing)

Jari Hiljama once again took over the position of chairman of the board and had a hard job keeping the Club contiguous because the teams were practicing in different indoor Arenas and all activities were spread out. Also the cooperation/contract with East Hockey Club made us to give players to their use. These uncertainties caused a small decrease in players, especially among C-A juniors (14-18years). In the spring 2011 the much expected indoor Arena called Aimo Mäkinen Arena was built in Vuosaari. All activities were concentrated to this new Arena and the club took the cafeteria under control. When stepping into the new Aimo Mäkinen Arena the Club renewed its logo. The new logo and Viikingit new look was warmly welcomed. The daily ice practice, warm up and all other activities centralized into one place in Vuosaari was a big step for the Club to get a more solid activity. Kari Rantanen was hired to goalkeeper coach (half time) for the Club teams.   

Petri Konttila replaced Jari Hiljama in 2012 after being a board member for several years. In his first years in Viikingit the economic strategy was restructured and rebalanced. The Club had to terminate 2 out of 3 employee vacancies. Strategy was to concentrate on goalkeeping coaching and Kari Rantanen was made a full time employee.  Operation procedure was developed and restructured and the number of board members was increased. These actions have been among other developments in the club to increase Viikingit players amount to 700 players during season 2016-2017.

In 2015 the Finnish Ice hockey Federation rewarded Petri Konttila with a bronze medal and Timo Backman with a silver medal for their work in Viikingit. 

Viikingit has grown into a significant junior and adult ice hockey club in Finland.